En legende på nært hold

I anledning av Omegas 60-års feiring for sin legendariske Speedmaster, fikk vi treffe en ekstremt godt kvalifisert bruker av modellen, nemlig astronaut og månefarer Buzz Aldrin.


Av: Eric Røkeberg


 

Buzz Aldrin og George Clooney har minst to ting felles; de er begge ambassadører for Omega og de er hektet på romfart. Som guttunge ble Clooney fullstendig fortapt av å se på TV hvordan Aldrin vandret på månen.


 

Etter at Neil Armstrong ble det første mennesket som gikk på månen, og døde for 5 år siden, er Aldrin mannen alle vil møte når det gjelder månen. Han gikk nemlig rett etter Armstrong ned trappen fra Apollo 11 den 21. juli 1969 og ble andremann på månens overflate.

Edwin Eugene «Buzz» Aldrin er i London for å feire Speedmaster når vi møter ham, og 87-åringen er forbløffende pigg og klar. Det er på grensen til at man tenker månestøv må ha magiske egenskaper, men Aldrin er en jordnær kar som heller vil fortelle morsomme og interessante historier fra et innholdsrikt liv.

Innholdsrikt liv
Født i 1930, utdannet ved Massachusettes Institute of Technology, offiser i luftvåpnet, jagerflyver, romfarer, skribent og science fiction-forfatter er noe av det han har rukket over. Vi hadde håpet å få Aldrin på tomannshånd, men får beskjed om at han ikke gjør mye slikt lenger. 

Derfor er vi en liten samling som får møte legenden, en slags roundtable med andre ord.

Verdens første romselfie
Ut fra bilder hadde vi regnet med at han kunne være spesiell i antrekket, og Aldrin skuffer ikke når han ankommer. Flygerjakke som visstnok er lånt fra utstillingen om månelandingen og ifølge ham selv «passer fortsatt», slips som ser ut som det amerikanske flagget, en del strass på håndleddene og mange gullringer – samt tre Omega-ur. Joda, det er spesielt, eller snu det rundt og si han har stil.

Aldrin vil vise bilder og det første er av seg selv som ung astronaut, og det blir raskt klart at humor sitter løst hos eventyreren.

– Dette bildet er fra 1966 når vi fløy rundt jorden og tok bilder. I en pause fikk jeg lyst til å ta et bilde av meg selv, og det må kunne kalles verdens første selfie fra rommet. Og ikke nok med det, siden kameraet satt på romskipet må det også kunne kalles tidenes dyreste seflie-stick, og gruppen bryter ut i latter.

Fanget øyeblikkene
Neste bilde er nok det mest kjente av alle, nemlig der man kan se speilbildet av månefartøyet og Armstrong i visiret på Aldrins hjelm.

– Bildet var et innfall, Neil ba meg om snu rundt for et bilde. Ser man nøye etter er det mulig å se at en stropp ikke henger rett ned, men er i bevegelse. Og ser man ekstra nøye etter er det også mulig å se Omega-uret på høyre arm. 

Når folk ber meg beskrive bildet, pleier jeg å si at det holder med tre ord, location, location and location, humrer Aldrin.

 

buzz aldrin

Dette bildet ble tatt på impuls av Aldrins månekompis Armstrong. Det er et av de mest kjente bildene fra månen.


 

Nesten like dypt som høyt
– Joda, jeg har vært høyt og lavt. Som en motvekt til månen har jeg vært nede på vraket av Titanic. Riktignok i en ubåt, en liten gul sak fra Frankrike. Det tok halvannen time å komme ned dit, og det var et eventyr i seg selv, forteller han.

Senest i fjor var Aldrin på farten med en ekspedisjon til Antarktis, og det endte med full evakuering til sivilisasjonen til sykehus med lungene fulle av væske. 

– Tro det eller ei, alle vinterklærne var faktisk mer besværlige enn månedrakten. De færreste vet av det er høyt der, vi var oppe på 9.000 fots høyde uten pustehjelp og det tok på kreftene, slår han fast uten fakter om sin egen alder.

Minnerike ur og mars
Etter hvert får vi en forklaring på de tre urene han bærer under møtet. Det ene var med opp i rommet og er komplekst med en mengde visninger, det andre var med til Antarktis og det tredje er kort og godt den nye 60-års jubileumsmodellen av Speedmaster. 

Om fremtiden? Aldrin drømmer en utvikling som monner.

– Som ung var flyvning et stort eventyr for meg og min far – min mors pikenavn var Moon, og det var enormt for meg å komme til månen. Derfor ser jeg Mars som neste steg for mennesket, men det får bli neste generasjon som opplever det, avslutter eventyreren.

 


 

omega buzz aldrin

Venstre: Det originale måneuret fra 1965 finnes i en fantastisk mengde versjoner i dag.
Høyre: Aldrin har masser av glimt i øyet og fortalte mange røverhistorier for de fremmøtte under feiringen i London.


  

omega moonwatch 

 
The Moonwatch

Speedmaster ble lansert i 1957. Arven som et «rom-ur» begynte i 1965 når selskapet slapp gjennom nåløyet hos NASA og aerospace-ingeniøren James H. Ragan , kvalifisert blant fire andre leverandører for å være med astronautene til himmels. Men i virkeligheten begynte karrieren før den tid, allerede i 1962 var Speedmaster med Mercury på tur i rommet – på armen til Wally Schirra. Om bord på Apollo 13 spilte Speedmaster en viktig rolle, da jetmotorne måtte startes manuelt for returen. Uret har vært med på alle seks månelandingene og har dermed gjort seg fortjent til navnet The Moonwatch.

 


 

< Tilbake