ALLTID VELKLEDD VOLUME 2 For menn. Om klokker.

Fascineres du av ørsmå tannhjul og millimetermekanikk? Liker du å ta deg godt ut? Ser du på klokken før skoene, når du treffer nye mennesker? Da kan du glede deg til å lese den nye klokkeboken til Ivar Hauge Line.


Tekst: Gunnhild Bjørnsti Foto: Fredrik Ringe, Jæren forlag


Ivar Hauge Line stortrives i Firenze. Kreativiteten blomstrer, og han skriver om klokker som aldri før. Interessen er internasjonal.


Menn spesielt er klokkeinteresserte, og mange har ur som sin viktigste hobby. Likevel er det ikke vanlig å skrive bøker om sin lidenskap. Det har riktignok Ivar Hauge Line gjort. «Alltid Velkledd» het den første og «Alltid Velkledd – volum II» er oppfølgeren.

Jeg møter ham i Firenze, hans italienske bosted sjette året på rad. Det som skulle bli familiens friår, ble så vellykket at renessansebyen ble deres nye hjemby. Ivar kommer kjørende på motorsykkel, snakker italiensk, har fin solbrun farge. Han virker svært tilfreds, Italia må ha gjort ham godt.

–Jeg er nesten 80% ferdig med klokkebok nr 3. Den skal også gis ut på italiensk, forklarer Ivar.

Han røper at i Italia handler alt om hvem du kjenner for å få ting utført. Via en venn fikk han kontakt med et av Italias største forlag, Giunti Editore, og de bestemte seg for å gi ut Ivars første klokkebok. Forlaget har egne bokhandlere, så salget kommer til å gå strykende.

–Italia har 60 millioner innbyggere, og italienske menn er forfengelige. De er opptatt av klær, sko og klokker. Jeg vil si at de er ekstremt klokkeinteresserte. Jeg har stor tro på potensialet her til lands. Klokker er jo som kjent nesten det eneste smykket mannen kan ha.

Ivar er selv lidenskapelig opptatt av klokker og han har en imponerende samling. Det å skrive om klokker har styrket interessen og gitt ham ekstra formidlingsglede. 

–Den første boken «Alltid Velkledd» ble også gitt ut på engelsk, «About Time – Celebrating men’s watches»,  av Schiffer Forlag i New York, selges i engelsktalende land og på amazon.com, forklarer han.

Hobbyen fra ungdomstiden har gitt muligheter til å møte mange interessante mennesker i klokkemiljøet. Det gjenspeiles i boken.


Alltid Vekledd volum 2

Fra opptak hos fotograf Fredrik Ringe da bildene til boken Velkledd Volume2 ble tatt


Hva er nytt med Alltid Velkledd volume 2 ?


–Denne nye klokkeboken er en videreføring av den første og er fortsatt for menn generelt. Jeg har hele tiden prøvd å skape en bok som ikke bare er for klokkenerder, men som mange kan finne noe nyttig og interessant å lese. Jeg skriver om historiene bak noen av de ikoniske merkene, om utviklingen av klokker, om pilot-ur, om mine favoritter, hvordan velge det perfekte armbåndsur og hva som er viktig for å finne sitt første ur. Om spesielle og dyre klokker. Om tekniske og kompliserte klokker.

Ivar er engasjert. Han har mye på hjertet om klokker. Boken bærer preg av det. Den er spennende satt sammen med interessante kapitler. Det merkes av det er en entusiast som har trykket på tastene.

–Militæret har vært viktige i utviklingen av klokker generelt. Mange tidligere modeller kommer fra forsvaret, de var dykker-ur og pilot-ur. Bare tenk på merker som Panerai, Blancpain, Zenith og IWC. De flyttet klokkene til håndleddet fordi det var mer praktisk. Det finnes også moderne militære klokker som brukes av marinejegere og spesialsoldater.

Rune Bruvik er selvfølgelig omtalt i boken, en annen norsk klokke entusiast og etterhvert anerkjent klokkeprodusent, som skaper klokker med norsk fjordvann som særpreg. Og norsk natur som inspirasjonskilde. Bruvik Watches har blitt lagt merke til i klokkeverdenen.

–Jeg har også skrevet om viktige vintage klokker, jeg fascineres av eldre klokker som blir klassikere. Så har vi et eget kapitel om Andy Green, hastighetsrekord og samarbeid med Rolex. Jeg har også tatt med noen sider om klokkeklubbene, hvor mest menn møtes og bytter klokker. Samt en omfattende sak om seile- og regattaklokker.

Ivar har endelig fått skrevet ned alt det han ikke fikk plass til i sin første bok.

–Forsidebildet og flere av bildene inne i boken ble tatt i studio til den klokke-interesserte fotografen Fredrik Ringe. Under opptakene hadde vi besøk av mange interesserte klokkesamlere som velvillig lånte oss klokker til å bruke på forskjellige bilder. Sjeldent har jeg sett så mange flotte vintage klokker samlet på et sted. Et av forsidebildene var en med spesialsoldat som hadde en Rolex Red Submariner 1680 på håndleddet. Bildet ble ikke brukt på forsiden, men jeg viser det i boken.

Hva tenker du om dem som ikke bruker klokke?

–Vel, en mobil må jevnlig lades opp, mens et mekanisk ur kan nesten gå til evig tid når det brukes. Selv et kvartsur kan gå i flere år uten at batteriene må skiftes elles lades, avslutter Ivar Hauge Line.

Alltid Velkledd Volume2 er på 240 sider og koster kr 398. Utgitt hos Jæren Forlag


11/19/2018


Publisert 19.11.2018

Instagram

Basic.no