Årets storlansering fra Seiko!

I disse dager skulle verdens klokkepresse vært samlet i Japan på Seikos store lanseringsfest, men frykten for COVID-19 satte dessverre en stopper for arrangementet. Likevel må nye modeller presenteres for publikum og Seiko drar sløret av en rekke spennende nyheter i flere av sine modellserier!


Skrevet av Jørgen ErdahlSeiko har alltid satset tungt på å tilby klokker med solide tekniske egenskaper, gjerne til en fornuftig pris. Derfor har også merket gjennom årene utviklet en rikholdig kolleksjon med bred appell - fra det solide og røffe til det langt mer elegante og teknisk kompliserte. Årets første storlansering fra japanerne understreker bredden, med både røffe og kapable dykkere, elegante Presage-modeller og tekniske GPS-baserte Astron-varianter. Mye for ulike preferanser og jeg mistenker at spesielt førstnevnte dykkermodeller vil kunne slå godt an her i hjemmemarkedet.Tre dykkere med solide historiske nikk
Da Seiko lanserte sin (og Japans) første dykkerklokke for 55 år siden var det med en tanke om funksjonalitet i sin reneste form. Dette var klokker med et definert formål og som beviste seg kapable under svært krevende forhold med sine automatiske urverk og en vannresistanse til 150 meter. Ulike varianter så etter hvert dagens lys og i år velger man å komme med tre nyheter i Prospex-serien som alle sender historiske nikk til sine kjente forfedre.

Klokkene er riktignok ikke direkte re-lanseringer (som vi har sett tidligere i form av bla. SLA017 og SLA025), men moderne og oppdaterte varianter av 62MAS 150m fra 1965, Hi-beat Diver 300m fra 1968 og Professional Diver’s 600m fra 1975 - sistnevnte populært omtalt som «Tuna» av entusiaster. Re-lanseringene holder seg likevel i det vesentlige tro mot originalene i sitt ytre og har fått modellbetegnelsene SLA037, SLA039 og SLA041.


SLA037

SLA039

SLA041


Ever-Brilliant-Steel
Nyheter skjuler seg imidlertid både på inn-og utside og felles for alle modellene er en variant av rustfritt stål som Seiko har navngitt «Ever-Brilliant-Steel». Dette er en stållegering som skal være enda mer motstandsdyktig mot nettopp rust og annen ytre påvirkning enn normalvarianten, samtidig som den er litt hvitere i fargen. Dette brukes i urkassen på nyutgavene av både 1965 62MAS og 1968 Hi-beat Diver 300m, og også i bezelen på 1975-utgaven hvor urkassen beholdes i titan som på originalen. På innsiden er det Seikos høyfrekvente 8L55 (SLA037 og SLA039) og 8L35 (SLA041) som gjør jobben – begge meget kapable urverk spesielt utviklet for dykkerkolleksjonen.

Alle nylanseringene deler en sport blågrå farge på skivene, som også går igjen på remmene. Her har man forsøkt å hedre originalremmenes design, men man bruker moderne silikon for å gjøre de enda mer holdbare og komfortable på håndleddet. Hver av klokkene kommer i 1100 eksemplarer og vil bli tilgjengelig hos utvalgte forhandlere på sensommeren og høsten 2020.


Seiko Presage


Presage & «Porco Rosso»
Med Presage-familien har Seiko siden 2016 tilbudt elegante klokker med stort fokus på tradisjonelt japansk håndverk. Både emaljeringsteknikker og porselen har tidligere vært benyttet med stort hell, og trenden er noe man ønsker å fortsette med også i år.

De nyeste variantene i Presage henter sin inspirasjon fra 1992-filmen «Porco Rosso», skapt av det japanske animasjonsstudioet «Studio Ghibli». Kanskje ikke et studio eller en film som er like kjent her i Norge som i det asiatiske markedet, men som har høstet stor anerkjennelse – og nå altså har gitt liv til to spesialutgaver fra Seiko.


De to utgavene skiller seg ikke bare fra hverandre i skivefarge, men også i teknisk utførelse. Begge henter imidlertid mye av sin visuelle inspirasjon fra sjøflyet Savoia S-21, kjent fra nevnte film. Både den sorte og den hvite utgaven får skiver i emalje, hvor førstnevnte er en kronograf, mens den hvite er en normal trehåndsklokke med dato. Disse drives av ganske ulike urverk i form av det mekanisk selvopptrekkende 8R48 for kronografen og Spring Drive 5R65 for trehånderen. Det gjør klokkene teknisk ulike, selv om familiebåndet visuelt er tett. Klokkene blir produsert i begrenset antall på hhv. 500 og 600 eksemplarer.


Seiko Astron

Fire Astron-nyheter i titan
Siden introduksjonen i 2012 har den moderne Astron-familien satset tungt på skyhøy nøyaktighet gjennom automatisk kalibrering via GPS-signaler. Stadig utvikling har gjort klokkene mer energivennlige, samtidig som man har klart å redusere størrelsen på teknologien og urverket og dermed også klokkene.

I fjor kom nyeste variant av urverket – 5X53 – på markedet, sammen med klokker som hedret de originale Astron-modellene med sitt ytre design, og de nye utgavene lages over samme lest.

Astron utvides med totalt fire utgaver med urkasse og lenke produsert i titan, hvorav én utgave med grønn skive kun vil komme i et begrenset antall. Sammenlignet med stål vil titan gi brukeren en enda lettere klokke, samtidig som de vil ha høy hardhet og dermed motstandsdyktighet mot riper og skader.Sporty og nøyaktig
Klokkenes ess i ermet ligger naturlig nok i sin GPS-kobling og dermed skyhøye (!) presisjon. Ved hjelp av enkle grep kan man derfor stille inn lokaltid når man er på reisefot i en annen tidssone, med mulighet for raskt bytte med hjemmetid. Automatisk kalibrering av sommertid og innebygd evighetskalender er andre momenter som øker brukervennligheten.

Med en oppgitt vanntetthet til 200 meter, foldespenne med mikrojustering og selvlysende materiale på viserne er det også en klokke Seiko tenker skal tåle mange ulike situasjoner – både til daglig og i langt mer utfordrende settinger.


Den grønne spesialutgaven vil bli tilgjengelig i 2000 eksemplarer, mens de andre tre går inn som en del av standardkolleksjonen. Spesialutgaven kommer først til butikkhyllene, men etterfølges av de andre like etter og alle vil bli tilgjengelig fra sensommeren.


Publisert 09.03.2020

Instagram

Basic.no