BRUVIKS reise fortsetter – fra Svalbard gjennom det arktiske landskap til Preikestolen.

Etter Fjord-modellen med norsk fjordvann i baklokket, var ønsket om en fusjon av norske naturelementer med moderne klokkedesign stadig sterkere. Rune Bruvik


Skrevet av Gunnhild Bjørnsti


Bildet fra Svalbard har merkevaren BRUVIK brukt i mange ulike settinger, da det reflekterer merkets DNA.


–Øygruppa Svalbard med sin eksotiske natur og særegne fjellformasjoner tiltrakk meg veldig, sier Rune Bruvik entusiastisk.

–De sorte fjellsidene som var slipt ned av is, snø og vind over tid, hadde noe helt eget ved seg, som jeg ønsket å gjenskape i et design. I tillegg følte jeg tidlig at Svalbard har dette unike ved seg, som passet meg personlig og merkevaren veldig godt! Med sin ”eventyrlige” natur og arktiske beliggenhet stod det klart for meg at dette var plassen for ikke bare la seg inspirere til et nytt design, men også perfekt som utgangspunkt for genuine konseptbilder for merkevaren BRUVIK.


–Designet av Svalbard modellen måtte bli en røff og tøff modell, som passet med det uttrykket og klimaet som faktisk er på Svalbard. Et pyntet dress-ur ville ikke stemme med uttrykket og livet på Svalbard, og dermed var vår første sporty dykkermodell i ferd med å utvikles, og jeg boblet over av entusiasme under arbeidet med denne modellen.

–Samtidig som skissene begynte å ta form, kontaktet jeg fotograf Hanne Feyling som bodde på Svalbard. Jeg trengte en fotograf som kjente plassen, og som forstod uttrykket jeg var på jakt etter.


3 timer med hardt arbeid på fjellplatået ga resultater.

Med trekkhunder, aggregat og lyslamper på vei til et naturlig studio.


Vi leide to trekkhunder, og fotografen hadde funnet frem til en nydelig beliggenhet for fotoshoot på en høyde over en dal med fantastiske fjell rundt. Da vi sto opp om morgenen lå skyene tungt over oss, og det lovet ikke bra for vår planlagte fotoseanse. Vi kjørt tidlig fra Longyearbyen retning ”gruve 7” og hadde med egen isbjørnvakt på turen. Det var lett å komme i stemning med rammene som var satt denne dagen! Med oss hadde vi både lyslamper og aggregat som vi bar med oss i ulendt terreng ut i naturen. Etter ca. 50 minutters gange, kom vi til plassen for bilder, og det var rett og slett helt fantastisk fint. Det tunge skydekket slapp taket og sola slapp gradvis gjennom, - vi var i naturens eget perfekt opplyste fotostudio. Etter flere timers hardt arbeid, fikk fotografen det ene bildet som vi ønsket.


Svalbard modellen – røff og tøff  - med klare referanser til inspirasjonskilden. Foto: Håvard Flaatten


–Svalbard modellen var starten på et videre fokus på det arktiske landskapet. Modellen ”Arctic Ocean” ble neste arbeidstittel og modellnavn for to nye former, inspirert av norske polfarere med særlig vekt på Fridtjof Nansens Fram 1 ekspedisjon for over 100 år siden. For å hedre denne historiske hendelsen ble både Arctic Ocean One og Arctic Ocean Two designet med et mer vintage uttrykk i urkasse, og navigasjon som tema i urskiver. Begge formene ble presentert for markedet omtrent samtidig, og siden inspirasjonen lå i historien hadde disse to naturlig nok et annet uttrykk enn Svalbard modellen og tidligere modeller.

Arctic Ocean One med blå skive, vintage urkasse og kompasslignende detaljer.


–I 2016 startet jeg på et design som jeg over lang tid hadde hatt med meg i bakhodet: Preikestolen, fjellet som henger over Lysefjorden på Vestlandet. Jeg kjenner godt til Preikestolen fordi jeg vokste opp rett i nærheten og var der oppe som regel 2-3 ganger hvert år under oppveksten. Jeg hadde ”spart” litt på dette designet, da jeg visste at hvis jeg skulle lage en form inspirert av fjellplatået, så ville det bli på grensen til en kunstnerisk form, og avvike fra de mer kjente formene i bransjen. Så jeg følte at timingen måtte stemme i forhold til å lage en form som fort kunne være for spesiell og dermed lite salgbar.

Pulpit Rock Limited Edition Veil. pris 32 000 NOK.

Spesialdesignet rotor som driver urverket til Pulpit Rock modellen.

I 2016 tok jeg sjansen og steget fullt ut. Her la jeg fra meg alle tanker om å lage et salgbart produkt, og satset alt på å lage noe helt unikt! Det ble virkelig en unik form – Pulpit Rock – en limitert modell, med masse detaljer. Rundt glasset på øverste del av uret lagde jeg fasetter for å simulere selve fjellplatået repetert, og inne i selve urverket designet jeg en spesialkonstruert rotor (plate som driver urverket rundt etter bevegelse av arm), som ble frest ut med laser for å lage formen av Preikestolen med fjorden i bunn og fjellene bak.

–Dette var jo den aller første” limiterte modellen” jeg designet,  noe som vil si at den kommer i et begrenset opplag, og aldri igjen. Heldigvis gikk salget strålende da den kom på markedet sent på høsten 2017. Det er en hårfin balanse mellom det å utvikle et produkt som er annerledes i form samtidig som det skal selge.

–Responsen for Pulpit Rock modellen har gitt mersmak til å følge min indre intuisjon for neste design, noe jeg kommer til å videreføre og utvikle i årene som kommer, avslutter Rune Bruvik.


Modell Svalbard Foto: Håvard Flaatten

Fortsettelse følger..

Fikk du ikke med deg første avsnitt i Bruviks reise så ligger del 1 her.


Publisert 31.01.2019

Instagram

Basic.no