Født i Skandinavia

Danmark, Norge og Sverige byr på mer enn bare «hygge», fjell, og nordic cuisin. Klokker er neppe det første man forbinder med Danmark, Norge og Sverige. Likevel er det ingen tvil om at Skandinavia faktisk har en del spennende å by på også innen klokker.

 


Av: Jon Henrik Haraldsen, Redaktør for Tidssonen.no – Norges største nettsted om klokker. 


Det vil nok fortsatt være en stund til vi kan kalle Skandinavia et «mini-Sveits», men den skandinaviske klokkefaunen byr i dag på et herlig spenn fra moteklokker og designorienterte ur, til luksusklokker og frittstående haute horlogerie. Og med muligheter som crowdfunding og sosiale medier, dukker det også opp en jevn strøm av nye aktører.

Her er noen av de som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

 

SKANDINAVISKE KLOKKER

Venstre: Linde Werdelin LW 10-24 3DTP Carbon og Gold. 
Høyre: Baksiden til Andersen Grand Jour et Nuit er et lite kunstverk.


 

DANMARK

Georg Jensen sin historie strekker seg tilbake mer enn 100 år, og er utvilsomt en av Skandinavias sterkeste merkevarer innen sin kategori. Riktignok er de mest kjent for sølvtøy og smykker, men Georg Jensen byr også på en overraskende solid kolleksjon med ur. 

Spesielt de mekaniske Koppel-modellene inspirert av Henning Koppel sitt klokkedesign fra 1978 er verdt å merke seg for sin skandinaviske minimalisme og diskré eleganse.

Kontrasten til Linde Werdelin kunne knapt vært større. Merket ble startet av danskene Morten Linde og Jørn Werdelin i 2002, og har spesialisert seg innen moderne og luksuriøse sportsklokker. Her er skandinavisk minimalisme byttet ut med eksotiske materialer og maskulin design, som trekker mer i retning av sveitsiske merker som Audemars Piguet, Hublot og Richard Mille. 

Linde Werdelin-urene er imidlertid ikke bare til pynt, og samtlige av deres klokker er kompatible med de digitale modulene «The Reef», og «The Rock» – profesjonelle instrumenter for henholdsvis dykking og skikjøring.

Innen det ypperste av det ypperste, er den danske urmakeren Svend Andersen en høyt respektert herre. Andersen, som er utdannet fra den danske urmakerskolen, begynte sin karriere hos Gübelin i Sveits, og fikk senere en viktig rolle i Patek Philippes «Atelier des grandes complications».

På slutten av 70-tallet, etter 9 år hos Patek Philippe, startet Andersen sitt eget atelier. Under merkenavnet «Andersen Genève», utvikler og produserer han svært kompliserte ur som evighetskalendere, «jumping hours», og ur med erotiske mekanismer.

 


  

skandinaviske klokker 

Over venstre: Georg Jensen Koppel Grande Date Small Seconds
Over høyre: Bruvik Lady Fjord
Under venstre: Alf Lie Grand Nor
Under høyre: Linjer The Minimalist


 

NORGE

Det var nok mange som måpte da Alf Lie debuterte med den kompliserte «Grand Nor» i 2009. Klokken bød på kombinasjonen av en kronograf og flyvende tourbillon, presentert i et svært moderne ytre.

I en periode var det litt stille fra Alf Lie, som bygget på arven etter den tidligere urmakerforretningen i Oslo med samme navn. Nå satser imidlertid merket igjen for fullt, med nye eiere og flere nye modeller. I år var merket igjen representert på urmessen Baselworld, og veien videre ser ut til å være et mer klassisk designuttrykk, men fortsatt med et fokus på avanserte komplikasjoner.

Alf Lie var ikke det eneste norske klokkemerket som debuterte i 2009. Samme år realiserte Haugesund-baserte Rune Bruvik drømmen om å starte sitt eget klokkemerke, Bruvik.

Inspirert av norsk natur, har Bruvik gjort stor suksess med sine mekaniske og quartz-baserte klokker. Bruvik byr i dag på en komplett kolleksjon, med et stort utvalg modeller til både menn og kvinner. Merket har også fått en viss anerkjennelse internasjonalt, og ble i 2014 nomi-nert til «European Watch of the Year» med den lekre dameklokken Lady Fjord.

Luksusmerket Linjer ble startet så sent som i 2014, men har allerede gjort seg bemerket med sine eksklusive lær-varer. Merket som drives av norske Roman Raissudin Khan og kanadiske Jennifer Chong, annonserte i sommer deres planer om å lansere sine første klokker.

Via crowdfunding-nettstedet Kickstarter, samlet paret inn 850.000 kroner på seks timer, for å kunne realisere sine klokker. Klokkene som har fått navnene «The Minimalist» og «The Classic», byr på et svært enkelt og minimalistisk design, uten forstyrrende logoer eller annet dill dall. Med quartz-basert urverk fra sveitsiske Ronda, safirkrystall og italiensk lærrem, ønsker Linjer å tilby god kvalitet til en overkommelig pris.

 


 skandinaviske klokker

Over venstre: Corniche Heritage
Over høyre: Gustafsson & Sjögren Winter Nights
Under venstre: Daniel Wellington Classic Glasgow
Under høyre: Sjöö Sandström Royal Capital


 

SVERIGE

Det er nesten umulig å skrive om svenske klokkemerker, uten å nevne Daniel Wellington. Det svenske merket et lærebokeksempel på kraften av digital markedsføring, god timing og forretningsteft. Selskapet som spesialiserer seg på billige batteridrevne moteklokker med klassisk design, omsatte i fjor for over 1,4 milliarder svenske kroner. Ikke verst for et selskap som ble etablert i 2013.

Mens de færreste klokkeentusiaster vil røre en Daniel Wellington, har svenske Corniche blitt tatt inn i varmen. Til tross for at det nå kun tilbys quartz-baserte modeller, har Corniche utmerket seg med sitt elegante og svært gjennomførte design. Kvaliteten hevdes å være meget god, og estetisk gjør merket flere nikk til de tyske og sveitsiske prestisjemerkene. Mange entusiaster har trykket merket til sitt bryst, som en rimelig, lekker og robust klokke nummer 2 (eller 3, 4, 5...).

Svenske Sjöö Sandström er på sin side tvers igjennom «the real deal». Merket ble grunnlagt i Stockholm i 1986, og kan vise til milepæler som den kritikerroste Chronolink Worldtimer UTC, og UTC Skytimer. Førstnevnte bød på en innovativ kombinasjon av et mekanisk urverk og en digital modul, mens sistnevnte klokke ble levert til det svenske Flygvapnet. 

I 2014 la merket listen enda et hakk høyere, med flaggskipmodellen Royal Capital. Uret byr på en eksepsjonelt god ytre finish, og et spennende urverk fra prestisjetunge Vaucher Manufacture Fleurier.

Kontrasten mellom moteklokker og Gustafsson & Sjögren, kunne neppe vært større. I 2007 møttes knivsmeden Johan Gustafsson og urmaker Patrik Sjögren, og forstod raskt at de delte en felles lidenskap for sine respektive fagfelt og skandinaviske håndverkstradisjoner.

Gustafsson & Sjögren byr på et særegent designuttrykk, inspirert av skandinavisk identitet og tradisjoner. Det frittstående urmerket har et eksepsjonelt fokus på finish og produserer kun et svært begrenset antall ur i året. Hver lille eksklusive kreasjon, er langt på vei et lite kunstverk.

 


 

Instagram

Basic.no