Fortis PC-7 TEAM Aeromaster Edition

#Review. Vinteren 2018/2019 ble særdeles nervepirrende for alle som interesserer seg for Fortis, klokkemerket fra Grenchen, nord i Sveits. En mulig konkurs truet, men etter flere måneder med usikkerhet kom nyheten om at Fortis hadde klart seg og vendte tilbake til overflaten som Fortis Watches AG, med flere nye folk i staben og planene for fremtiden klare.


Skrevet av Anders Törmä - Foto Anders Törmä - FortisFørste nyutgivelse etter å ha landet med begge beina godt plantet på jorden, med stort pågangsmot og nye visjoner var PC-7 TEAM Aeromaster Edition, den tredje klokken produsert i samarbeid med PC-7 TEAM, det sveitsiske luftforsvarets luftakrobater, for å feire deres 30 års jubileum. I løpet av de siste 15 årene som samarbeidspartner, har Fortis tidligere gitt ut to andre modeller, basert på deres Flieger design og B-42 Official Cosmonauts. Denne gangen gikk Fortis for B-42 Aeromaster, en robust, lettlest og klassisk kasse i børstet, rustfritt 316L stål. To modeller ble produsert og presentert i løpet av sommeren 2019, en klassisk dag/dato, samt en kronograf. Jeg har tatt en nærmere titt på både PC-7 TEAM Day-Date Aeromaster og PC-7 TEAM Chronograph Aeromaster, to klokker som viser hvilken kvalitet Fortis leverer, nok en gang.Før jeg går inn på forskjellene, vil jeg beskrive likhetene ved disse modellene. Begge er som sagt basert på den velkjente B-42 Aeromaster basen, samme kasse som brukes i Official Cosmonauts serien, bare uten vridbar bezel. Dette utseende er brukt ved flere anledninger som pilot-ur, parallelt som Flieger-designet finnes, og tilbyr en meget solid kasse, god passform og ikke minst en uovertruffen lesbarhet. Begge modellene har en Royal Blue skive med røde detaljer i form av sekundvisere og tallet 7 i datovisningen, som en hyllest til PC-7 Teamet, kommer med både en matchende Cordura-reim og lenke, er COSC sertifiserte, har de ni Pilatus PC-7-flyene plassert klokken 9 og har en vanntetthet satt til 200 meter. En meget solid og lett håndterlig trykk/trekk krone befinner seg klokken 3 og er sikret med et dobbelt sett med pakninger som garanterer vanntettheten, et system de bruker på alle B-42-modeller.


PC-7 TEAM Day-Date Aeromaster

PC-7 TEAM Day-Date Aeromaster bruker et COSC-sertifisert ETA 2936-2 urverk med 25 juveler, 42 timers gangreserve, hacking seconds for nøyaktig tilpasning av tid, og dag/dato-visning klokken 3. Kassen måler 42mm x 53mm x 12,5mm, men ikke la det lure av lengden mellom lugs, denne kassen sitter som støpt på mitt 16,5cm «store» håndledd. Uthevede nummer og indekser, samt hender er fylt med SuperLuminova for god lesbarhet i mørke omgivelser. Mengden som er påført viser seg å dessverre ikke være nok for å tilby topp lesbarhet i mørke, noe man også ser igjen på kronograf-utgaven.


PC-7 TEAM Chronograph Aeromaster

 

PC-7 TEAM Chronograph Aeromaster drives av et COSC-sertifisert Valjoux 7750, et av verdens mest kjente og velrenommerte kronograf-urverk. På grunn av oppsettet i et slikt urverk, er kronograf-versjonen en del tykkere med sine 15,3mm. Oppsettet av kronografen er delt inn i small-seconds klokken 9, 30-minutts teller klokken 12, 12 timers-teller klokken 6 og den sentrale sekundviseren fungerer som kronografens sekundteller. Som på Day-Date, befinner seg dag og dato klokken 9. Kraftreserven er målt til 48 timer, som er vanlig for denne typen urverk.

Cordura-reimene kan være litt harde i starten, men etter litt tid tilpasser de seg og myknes betraktelig. Lenken sitter som et skudd med sine mange innstillingsmuligheter og hurtig-justering på låsen. Solid kvalitet og topp komfort gjør at Fortis sin B-42-lenke ligger i toppsjiktet av de lenkene jeg har prøvd fra forskjellige merker.Med sine to PC-7-modeller, limitert til hver sine 300 stykk, har Fortis nok en gang bevist at de leverer kvalitet, fra innerst til ytterst. PC-7 TEAM Aeromaster Edition består av to fabelaktige modeller som ikke holder tilbake på noe når det kommer til kvalitet, innhold eller innpakning. De kunne gjerne lyst mer i mørket, men det er ikke nok til å ta fra kjempen fra Grenchen et stort hurra for nok et flott samarbeid med det sveitsiske luftforsvaret.


Per dags dato er modellene prissatt til CHF 2450,- og 4450,- Mer informasjon


Publisert 06.01.2020

Instagram

Basic.no