Fotograf Håvard Flaatten -satser på dykkerklokker.

–Interessen for klokker, og da særlig klokker som tåler vann og er beregnet for dykking, startet da jeg rundet 40 år.  Da fikk jeg min første skikkelige dykkerklokke av familien, forteller Håvard Flaatten.


Skrevet av Gunnhild Bjørnsti Foto Håvard Flaatten


Håvard Flaatten


Det var en Seiko Solar 200 m med gummirem. Den har Flaatten den dag i dag, og er i nesten like fin forfatning som ny. Kvalitet varer.

–Fridykking og jobb innen svømmeopplæring og som livredder krever «robuste» klokker som tåler en støyt, og ikke minst vann. Dykkerklokker er min stil og identitet selv om jeg også har dressklokker, påpeker han.


Seiko Solar 200m


Med klokkehobbyen i fokus, så forandret Flaattens lidenskap for foto seg til at han også begynte å ta bilder av klokker.

–Tidligere har jeg fotografert alt fra akt til dokumentar hvor jeg også holdt kunstfotoutstillinger. Med klokkene lar jeg meg fascinere av detaljene, robusthet, eleganse, historie og tradisjonene til de ulike merkene.


Seiko Marinemaster


Har du et favorittmerke?

­–Det skal vel ikke slås under en stol at den gaven jeg fikk av familien for 7 år siden har gjort at Seiko merket står høyt i kurs hos meg. Dette merket har udødelige klassikere som holder. Tunadesignet er et eksempel her. Blant annet er Seiko Marinemaster serien utrolig flott, og så å si uforandret etter flere tiår. Dette liker jeg. Man tuller ikke med noe som fungerer.Noe av det ypperste i Håvards øyne er Grand Seiko. –Med spring drive urverk kan disse bare forklares med et ord: Fantastisk!

Grand Seiko


–Jeg vil også fremheve Seiko Astron. Her kombinerer man higthech i en klokke som fint kunne lurt enhver til å tro det var en Grand Seiko eksteriørmessig.


Seiko Astron

Seiko Astron


Han vil også nevne noen andre merker han har sansen for.

–Når Victorinox Inox kom på markedet for noen år siden, så skjønte man fort at dette ble en udødelig klassiker. Den kom først i kvarts og nå også automatikk. Men quarts urverk er det jeg tenker først på når Inox nevnes. Den går for å være supersolid i alle ledd, og da foretrekkes det i forhold til mange tannhjul og automatikk. Quartsurverk er ikke feil på enkelte modeller. Jeg liker det, selv om størstedelen i min samling består av automatikk.


Victorinox Inox


Flaatten er svak for norsk design!

–Jeg må også nevne at jeg har stor sans for et par norske merker som har vært på markedet i noen år. Dette er Bruvik og Von Doren. Begge merkene har sine positive særegenheter, men har likevel greid å lage modeller som allerede er klassikere i mine øyne. Det er moro når 2 norske aktører lykkes, og fortsetter og utvikle seg med nye flotte modeller.

Bruvik Svalbard


–En av klokkene som jeg ofte bruker er en Bruvik Svalbard med rød besel. Denne har jeg fått utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger på - også fra helt fremmede på gaten. Armbåndsur er mannens identitets-smykke og blir lagt merke til.Von Doren


Har du fått flere klokker i gave?

–Da jeg giftet meg i 2016, så fikk jeg en flott Breitling Colt av min kone. Den er absolutt favorittklokke nr 1. Da ble også Breitling et merke jeg fort begynte å like. Her var også tradisjonelle dykkerklokker en «fasit», og det har underveis blitt både noen kjøp og noen salg. Noen har jeg angret på at jeg flippet videre, så det har jo hendt at man har handlet samme klokke tilbake, innrømmer han.

Breitling Colt

Breitling Superocean


Hvilke klokkefora forholder du deg til utover Basic.no?

–Klokkeriet er superbra. Moderatorer gjør en flott jobb, og man kan være veldig trygg på auksjoner. Folk gjør opp for seg og det oser en ærlighet man ikke finner overalt. Dette er veldig bra, det gjør også at man trives på dette forumet. Og ikke minst på Tidssonen, avslutter Håvard Flaatten.

Flere bilder finnes på egen lookbook her


Seiko Presage

Seiko

Omega Speedmaster


Publisert 02.10.2019

Instagram

Basic.no