Frederique Constant Flyback Chronograph Manufacture

Å utvikle et mekanisk urverk med kronograf (stoppeklokkefunksjon) er på ingen måte noen enkel oppgave. Kanskje overraskende for mange er faktisk et slikt urverk blant de mest krevende å produsere, så når Frederique Constant lanserte en helt egenutviklet utgave til en svært overkommelig pris, var det flere som lot seg imponere.


Skrevet av: Jørgen Erdahl - Horae.noKronograf. Bare ordet får mange klokkeentusiaster til å drømme seg bort til fartsfylte og sporty aktiviteter som krever tidtaking og presisjon. En komplikasjon som har spilt en viktig rolle i både historiske begivenheter og som praktisk hverdagsfunksjon, og som har gitt oss en rekke legendarisk klokkemodeller gjennom årenes løp. Og nettopp at mekaniske klokker med kronograf er såpass utbredt har nok gitt et inntrykk av at dette kanskje ikke er det mest avanserte å produsere innen urmakeri, men det er faktisk ganske langt fra sannheten. Faktum er at disse urverkene er blant de mest krevende og vanskelige å utvikle.

FC-760
Når Frederique Constant lanserte sitt helt egenutviklede kronograf-urverk FC-760, til en fornuftig pris og attpåtil med flyback-funksjon, under Baselworld 2017 var det derfor en aldri så liten milepæl i selskapets historie. Ikke bare var det et kronografurverk produsert fra bunnen av, men man valgte også å inkludere nevnte «flyback». Dette gjør det mulig å stanse en pågående tidtaking, nullstille og starte kronografen igjen med kun ett trykk, fremfor de tre mer tradisjonelle stegene; stopp-nullstill-start. En funksjon med røtter til navigasjon og luftfart som gjorde det mulig å starte en ny tidsmåling med enda større nøyaktighet, og som krever enda litt mer mekanisk finesse enn en vanlig kronograf. Det pent dekorerte urverket er automatisk selvtrekkende og har en gangreserve på 38 timer.Flyback Chronograph Manufacture
Frederique Constant har lenge tilbudt klokker under slagordet «affordable luxury» og det er noe selskapet ønsker å opprettholde, selv om det ligger mange års utvikling bak deres nye in-house urverk. Selskapet tilbyr flere varianter av sin modell «Flyback Chronograph Manufacture», enten i stålutførelse eller som forgylt variant, begge med flere ulike skiver å velge mellom. Noen skiver har fasettslipte timemarkører og lanseformede visere med selvlysende luminova, mens andre utgaver inkluderer romerske numeraler og en elegant «Breguet-stil» på viserne. Likt for alle modellene er den 42 millimeter store urkassen hvor man har både børstede og polerte elementer, safirglass på både frem- og baksiden og en oppgitt vanntetthet til 50 meter.Lik er også skivens inndeling, med sine tre underskiver plassert klokken tre, seks og ni og som alle fyller hver sin funksjon. Underskiven klokken tre er minutteller for stoppeklokkefunksjonen, mens underskiven klokken ni er sekundviser for den ordinære tidsvisningen. Frederique Constant har valgt å la den siste underskiven, som er plassert klokken seks, vise dagens dato, fremfor å benytte et eget datovindu til dette. Det gir en god symmetri i skiven og opprettholder det klassiske kronografutseende man kjenner, samtidig som man får den nyttige tilleggsfunksjonen som dato ofte er.


Norsk veiledende pris for utgaven i stål er 40.900 NOK, mens forgylte utgaver legger seg litt over med en utsalgspris på kroner 43.900 NOK.


Publisert 21.11.2018

Instagram

Basic.no