Haute Horlogerie

Når grensen mellom bruksgjenstand og kunst hviskes ut.


Av: Jon Henrik Haraldsen, Redaktør for Tidssonen.no – Norges største nettsted om klokker.

 

lange&søhne

A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds.

 

«Haute horlogerie» er kanskje en av urverdenens mest misbrukte uttrykk. Men i sin reneste form, omfatter uttrykket kun urmakeri i sin høyeste form. Ur produsert med et stort innslag av håndverkskunst fra menneskelige hender. Ur som ikke masseproduseres i stor skala, men som derimot byr på en tydelig eksklusivitet.

Det er umulig å snakke om haute horlogerie uten å nevne ærverdige Patek Philippe. Og med årets nye Patek Philippe 5930G World Time Chronograph, styrker merket sin posisjon som noe av det beste av det beste.

Uret byr på en kombinasjon av kronograf og en praktisk verdenstid-komplikasjon, som i praksis innebærer at uret viser tiden i totalt 24 tidssoner. 5930G er løst inspirert av Patek sin historiske referanse 1415 HU, og byr på et karakteristisk moderne Patek-design, med den høye finishen merket er kjent for.

 

klokker

Venstre: Patek Philippe 5930G World Time Chronograph. Høyre: IWC Portugieser Grande Complication.

 

Ønsker man et mer moderne visuelt uttrykk, er bør man kanskje heller ta en nærmere kikk på Audemars Piguet Royal Oak Concept Supersonnerie. Klokken er resultatet av flere års forskning og utvikling, og byr på en kombinasjon av kronograf, tourbillon, samt deres såkalte «supersonnerie». 

En «supersonnerie» er det Le Brassus-baserte merkets vri på en klassisk repeater-komplikasjon, hvor resonerende gonger og hammere, spiller ut tiden via lydsignaler. Men det er Royal Oak Concept Supersonnerie sin lydstyrke og klarhet, som kan få den mest erfarne entusiast (eller klokkejournalist) til å sperre øynene opp.

Det er ikke bare sveitserne som kan haute horlogerie, og A. Lange & Söhne Richard Lange Jumping Seconds, er en bemerkelsesverdig nyhet fra tyske Lange & Söhne. Navnet røper det kanskje allerede, men klokken byr på en såkalt «jumping seconds»-komplikasjon – ofte også omtalt som «seconde morte» eller «dead beat seconds».

Der sekundviseren på en mekanisk klokke vanligvis flyter i en kontinuerlig jevn bevegelse, hopper viseren her i diskrete hopp hvert sekund. Denne atferden muliggjøres ved hjelp av en såkalt «remontoire d’égalité»-mekanisme. I særegen Lange-stil, byr klokken på teknisk sofistikerte løsninger og skyhøy finish, som primært er synlig for de som vet hva de skal se etter.

Heller ikke hos Jaeger-LeCoultre er teknisk sofistikasjon fraværende. Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Gyrotourbillon, er en hyllest til Reverso-modellens 85-års jubileum, og siste iterasjon av merkets gyrotourbillon-konsept.

 


klokker

Venstre: Audemars Piguet Royal Oak Concept Supersonnerie. Høyre: Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Gyrotourbillon.

 

Der en «vanlig» tourbillon kun roterer på én akse, er gyrotourbillon en multiakse-tourbillon, som kompenserer for påvirkninger fra tyngdekraften i alle klokkens posisjoner. Merkets ekstreme fokus på innovasjon og teknikk, matches dessuten av deres dedikasjon til finisjering og utsmykning. Faktisk har Jaeger etablert sitt eget atelier for «Métiers Rares», som er deres verksted for sjeldne håndverk.

Inngangsprisen til en IWC, er kanskje lavere enn de øvrige nevnte merkene. Men med klokker som IWC Portugieser Grande Complication, beviser det Schaffhausen-baserte merket, at de også mestrert toppklassen. Den mest populære tolkingen av begrepet «grand complication», inne-bærer en kombinasjon av en kalenderfunksjon, kronograf, og repeater. 

Ved å by på en evighetskalender (programmert til år 2499), minute repeater, og kronograf, sjekker Portugieser Grande Complication av på alle punktene. Modellen ble opprinnelig introdusert i 2010, men fikk en ansiktsløftning i 2015. Med sin kompleksitet og høye finishnivå, er den fortsatt å regne som en av IWC sine flaggskip.

 

< Tilbake