Historien bak VON DOREN`s model RUNDE

Von Doren Runde er oppkalt etter fugleøya Runde som ligger ytterst ute i havgapet i Herøy, utenfor Ålesund. Fuglefjellet der er det mest artsrike sjøfuglstedet i hele Skandinavia.Runde blir også kalt "Skatteøya", etter gullfunn fra det forliste hollandske skipet "Ankerendam" fra 1725.


PartnerinnholdHistorien bak Rundeskatten og opphavet til Von Doren`s model Runde

Den 19. januar 1725 la det hollandske handelsskipet "Akerendam" ut på jomfruturen sin fra øya Texel utenfor Amsterdam med kurs for Batavia (Djakarta i Indonesia). Skipet var lastet med handelsvarer og penger som skulle brukes til å kjøpe krydder og andre verdifulle varer fra Øst-Asia. Totalt var det 200 mennesker og 19 kister med gull- og sølvmynter om bord.


Model Runde med skiven Ocean Blue

Model Runde med skiven Havana Brown


For å unngå pirater i den engelske kanal, seilte Akerendam nord for Skottland, men i en fryktelig storm kom skipet voldsomt ut av kurs.

Om morgenen den 8. mars 1725 så folk på Runde at det var vrakgods i fjøra. De nærmeste dagene ble det funnet omkomne og rester etter skipet over store områder. Alle de 200 om bord mistet livet.Fant skatten

Nesten 250 år senere, den 16. juli 1972, fant to svenske og en norsk dykker mynter og en av kanonene etter Akerendam i bukta sør-øst for Kvalneset på Runde. I løpet av tre uker tok de opp nær et halvt tonn mynter. Av disse fikk finnerne 75 prosent, den norske stat 15 prosent og den nederlandske stat 10 prosent. Den norske staten sin andel av myntene ble fordelt mellom Myntkabinettet i Oslo og Bergen Sjøfartsmuseum. NRK har laget en spennende dokumentar om skatten og funnet.

Von Doren Watch Company presenterte sin nye modell; Runde, internasjonalt på klokkemessen Aurochronos Independent Watch Festival i Lodz Polen 5 og 6 oktober. Det ble mye oppmerksomhet og mange reservasjoner av klokkene med de unike skivene i fargene Havana Brown og Ocean Blue.


Dobbelthvelvet mineralglass. Mineralglass har gode reflekterende egenskaper, styrke og klarhet. Krone med gravert Von Doren logo.


Spenne med gravert Von Doren

Baklokket er preget og gravert som en Dukat fra Rundeskatten

Lumen


Publisert 10.10.2019

Instagram

Basic.no