Hvorfor skal man egentlig ha en klokke?

(Fra Alltid velkledd Volum 2 av Ivar Line) Hva er det som er så fascinerende med klokker eller armbåndsur? Hva er det som gjør at voksne menn har egne klubber for å dele sin pasjon for nye og eldre mekaniske ur? Her møtes de hver måned for å beundre nyinnkjøpte vintagemodeller eller snakke om Omegas forskjellige Speedmaster-modeller. På Facebook, Instagram og internett forøvrig kryr det av egne grupper for klokkeentusiaster...


Utdrag av boken Alltid Velkledd Vol 2 -Skrevet av Ivar Line - Foto Fredrik Ringe


Jeg har fått mange nye venner gjennom min interesse for klokker. Likesinnede som med stor lidenskap legger ut bilder av klokkene sine eller deler erfaringer og tips på brukerforum.

For min del handler det mye om fascinasjonen for mekaniske ur. At man møysommelig kan lage 3–400 forskjellige deler som settes sammen i et fantastisk mønster i en liten kasse. At denne fantastiske innretningen kan vise tiden med presisjon og nøyaktighet.

Noen ganger legges det til komplikasjoner som også gjør at en kan lese av dato, månefase, ta tiden, beregne gjennomsnittshastighet, ja, det finnes opptil et hundretalls slike funksjoner. I tillegg kan man dykke ned til flere tusen meters dyp med noen av disse innretningene.

Det er nesten litt vemodig å se at urmakeryrket bortimot er i ferd med å dø ut. At det blir lenger og lenger mellom de gode, faglærte urmakerne, samtidig som interessen for mekaniske ur stadig stiger.

Det er også interessant å legge merke til at det er en tydelig sammenheng mellom interesse for klokker og lidenskap for biler. Veldig mange produsenter har også fått med seg dette, og det finnes et stort utvalg av klokker som er laget i samarbeid med forskjellige bilprodusenter – fra spesiallagde klokker som tar opp designelementer fra en helt spesiell bilmodell, til merker som bruker logoen til bilmerket eller biltypen.MEN HVORFOR SKAL MAN HA EN KLOKKE?

Jeg møter mange som ikke bruker klokke. Når jeg spør hvorfor de ikke bruker klokke, er svaret ofte at «de har jo klokke på mobilen».

Så hvorfor skal man da bruke et armbåndsur? For meg handler det mye om enkelhet. Det er lett å løfte armen og ta en titt på klokken. Bruker du telefonen, ender du ofte opp med å lese mail og sjekke den siste Facebook-statusen i tillegg. Analoge klokker er utformet på en smart og enkel måte som gjør det utrolig lettvint å lese av tiden. Og for meg er tid såpass viktig at det rettferdiggjør en egen klokke. Men mer enn om noe annet handler klokker om følelser og stil. Klokker er smykker for menn – det er ikke stort vi kan bruke utenom giftering og fine mansjettknapper. Klokker finnes i utrolige mange varianter og til alle anledninger.Selv om mange ikke ønsker å innrømme det, forteller klokken ganske mye om personen som bærer den. Den reflekterer ofte hvem du er, stilen og personligheten din, eller kanskje hvem du ønsker å være. Den kan signalisere eventyrlyst og utforskertrang, sportslig og aktiv livsstil, yrke og status. Eller du kan bære den bare for å minne deg selv på hvem du er.

Jeg kunne skrevet en hel bok om alle de spennende og interessante menneskene jeg har truffet på grunn av klokken jeg bar. Det er interessant å observere hva slags klokke folk går med. Er de interesserte og bevisste i sitt valg, så stemmer dette ofte veldig godt. Andre ganger kommer noen bort til meg og spør: «Hvilken klokke skulle jeg hatt? Hva slags klokke vil passe meg og min personlighet?» Da sier jeg ofte at de skal finne en klokke som skiller seg litt ut og som de føler passer til akkurat dem. Når en begynner å bruke litt tid på dette og tenke igjennom hvilken klokke man skal ha, begynner en å skape en historie bak valget av klokken. Det er starten på et evigvarende vennskap.Armbåndsuret har sin opprinnelse helt tilbake til 1. verdenskrig. Soldatene brukte lommeur, men oppdaget raskt at det var upraktisk å lete rundt i lommene for å fiske opp uret. Smarte oppfinnelser er ofte løsningen på et problem – lommeuret fikk en lenke eller rem og havnet på håndleddet.

Mange synes dette så ganske så tullete ut, men det ble starten for armbåndsuret og slutten for lommeuret. Som så mange andre ting?har klokken en funksjon. Under krigen ble armbåndsuret brukt til å synkronisere angrep og aktiviteter. I nyere tid blir de også brukt i forsvarsgrener og har en viktig funksjon enten det gjelder angrepsdykking eller fallskjermjegere som hopper ut fra fly. Det er sjelden du ser en soldat trekke opp smarttelefonen for å se hvor mye klokken er, ikke sant? Et automatisk mekanisk ur kan gå nesten til evig tid når du først bruker det, mens en telefon trenger å lades hver tiende time. Selv et kvartsur kan gå i flere år uten at batteriene må skiftes eller lades.Publisert 22.11.2018


Publisert 22.11.2018

Instagram

Basic.no