Ollech & Wajs gjør comeback – Møt P-101, P-104 & C-1000!

Sveitsiske Ollech & Wajs har nok vært å betegne som et sovende urmerke en stund, men nå er merket tilbake med tre klokker innen sjangeren de historisk kanskje har behersket aller best – robuste og prisgunstige arbeidsklokker!


Skrevet av Jørgen Erdahl-Horae.no Foto:@achickenwristsdelightOllech & Wajs (OW / OWZ) er ikke et merke de fleste har inngående kjennskap til, men merket har en interessant historie å vise til siden oppstarten i Zürich på slutten av 50-tallet. Albert Wajs og Joseph Ollech var mennene bak klokkemerket, som produserte robuste mekaniske ur, gjerne med fokus på pilot-, dykker- og arbeidsklokker.

Som så mange andre merker har også Ollech & Wajs gjennomgått strukturelle endringer siden sin glanstid på 60- og 70-tallet. Etter en periode med svært lite produksjon (og skifte av eierskap) er de nå tilbake med flere nyheter som de håper vil vekke gammel anerkjennelse til live.


P 104 og P101


P-101 & P-104
De to første, P-101 & P-104 er begge er sterkt inspirert av militær luftfart. Begge klokkene kommer i den samme 39.56 x 12.5 millimeter store urkassen av børstet stål med safirglass over skiven. De deler også samme tekniske innside i form av solide og velkjente ETA 2824-2, samt en oppgitt vanntetthet ned til 300 meter.Visuelt er det imidlertid noen forskjeller, og designet er basert på kjente flymodeller som står i stil med klokkenes klare militære profil. P-101 henter inspirasjon fra MC Donnell F-101, mens P-104 ser mot Lockheed F-104 Starfighter. Førstnevnte kommer med en mørk brun skive og radiuminspirerte gulnede markeringer på både skive og bezelring. En mørk brun skinnrem gir sammen med den store kronen et gjennomført vintageinspirert resultat.

P-104 er enda litt mer «teknisk» i sin tilnærming, med en bezelring direkte rettet mot muligheten for måling av bla. fart, distanse, flytid og drivstofforbruk for piloter. Hovedfargen er sort, mens den indre bezelen er i grå. Hvite og oransje markeringer gir god lesbarhet, samtidig som inspirasjonen fra Starfighteren opprettholdes. Klokken leveres på en NATO-rem med sorte og grå striper.


C-1000
Siste nyhet fra Ollech & Wajs lyder navnet C-1000 og drar seg i motsatt retning av de to foregående, nemlig nedover under havoverflaten. Stålkassen måler fortsatt 39.56 millimeter, men det forsterkede baklokket gjør at den bli 15.15 millimeter høy. Det gjør samtidig at den tåler å ta turen ned til 1000 meter under vannskorpa, som bør være mer enn tilstrekkelig for oss alle.

Visuelt er C-1000 litt mer dykkerklokke, med dreibar bezelring med minuttmarkeringer og en kombinasjon av hvit og grønn Super-LumiNova for å sikre lesbarhet i mørke omgivelser både over og under vann. Verdt å merke seg er også at bezelinnlegget er keramisk, mens safirglasset er lett buet og forsterket for å tåle oppgitt trykk. C-1000 leveres på en sort NATO-rem.


P-101 har en norsk pris på 9850 norske kroner, mens P-104 havner like over med en veiledende pris på 10.500 norske kroner. Om du ønsker deg dykkerutgaven C-1000 er utsalgsprisen 14.950 norske kroner. Alle klokkene kommer med 3 års garanti.

Urmaker Thorbjørnsen i Stavanger er norsk forhandler av merket og i følge innehaver Tom Møller Christensen har han opplevd en meget stor etterspørsel etter nylanseringene. - Disse har blitt solgt i stor fart, så det er tydelig at de appellerer til klokkeentusiastene, forklarer Christensen.


Publisert 04.11.2019

Instagram

Basic.no