Omega Speedmaster Apollo 11 "50th Anniversary Limited Edition"

2019 markerer 50-årsjubileet til en av menneskehetens største bragder, nemlig månelandingen i juli 1969. Nå har Omega lansert en spesiell utgave i anledningen, og den henter inspirasjon fra en spesiell utgave av deres berømte Speedmaster.


Skrevet av Jørgen Erdahl - Horae.noAt Omega Speedmaster var NASAs valg under Apollo-ekspedisjonene er nok kjent for de aller fleste med basiskunnskap om armbåndsur, og produsenten har virkelig kapitalisert på dette i mange år allerede. Likevel er det noe spesielt med et 50-årsjubileum, spesielt når vi snakker om Apollo 11, og klokken som nå lanseres har en litt spesiell historisk opprinnelse.

Omega Speedmaster Apollo 11 "50th Anniversary Limited Edition"
Rent umiddelbart er det klart at denne utgaven er en drastisk annerledes utgave av måneklokken enn astronautene hadde rundt håndleddet mens de opererte i verdensrommet. Klokken er produsert i det Omega selv omtaler som "Moonshine gold" og er en gullvariant som skal være en litt dusere utgave av det edle metallet enn gult gull. Bezelringen er burgunder og produsert i keramikk, mens skiven også er utført i gull, da med en børstet finish og med timemarkører i sort onyx. Også lenken er i helgull, med sitt karakteristiske asymmetriske utseende, hentet fra fjerdegenerasjons Speedmastere.Klokken er å regne som en moderne etterkommer av en svært spesiell utgave, nemlig BA145.022, som var første eksemplar av Speedmaster i helgull og som ble produsert i tidsrommet 1969-1973. Dette er en klokke Omega delte ut til flere astronauter under "Astronaut Appreciation Dinner" i Houston, fire måneder etter at Neil Armstrong og Buzz Aldrin gikk på månens overflate, og også til andre prominente personer i perioden, herunder astronauter til og med Apollo 17. Denne spesielle utgaven ble kun produsert i 1014 eksemplarer, hvor rundt 975 ble solgt gjennom vanlige kanaler, og er derfor i dag en høyt ettertraktet modell i samlerkretser. Omega har valgt samme antallet for nylanseringen, så kun 1014 eksemplarer av denne jubileumsutgaven vil bli tilgjengelig.

Klassisk utseende med moderne detaljer
Omega har for denne utgaven valgt caliber 3861 som er et håndtrukket Master Chronometer-sertifisert verk med mange moderne fordeler. Entusiaster vil legge merke til smådetaljer som "dot over 90" på bezelen, kjent fra tidligere utgaver av Speedmaster. Man vil også se at klokken har fått en rekke moderne oppdateringer fra sin forgjenger, herunder bruken av gull til markeringer langs bezelringen. Baksiden er utstyrt med safirglass som gir innsyn til nevnte urverk, og langs ytterkanten har man funnet plass til "Apollo 11 - 50th Anniversary" og "The First Watch Worn on the Moon", samt utsnitt av hhv. månen og jorden på hver sin side.

Prisen ser ut til å havne rett i underkant av 300.000 kroner når denne blir tilgjengelig fra og med juni.Publisert 12.03.2019

Instagram

Basic.no